Hoesten bij een hartaanval: Een gevaarlijk fabeltje
Bij Wouters BHV Opleidingen zien we regelmatig dat er fabels de ronde doen over wat je moet doen bij een hartaanval. Een van die fabels is de bewering dat hoesten je overlevingskansen vergroot als je een hartinfarct krijgt, vooral als je alleen bent. Dit is echter onwaar en kan zelfs gevaarlijk zijn.
Waar komt deze fabel vandaan?
De bewering dat hoesten zou helpen bij een hartaanval werd al in 1999 verspreid via een kettingmail en is sindsdien meerdere keren opgedoken. In die mail stond dat hoesten je zou helpen om het hart weer in gang te krijgen. Het bericht werd zelfs toegeschreven aan een ziekenhuis in New York, maar dit ziekenhuis ontkende dit ten stelligste. De kettingmail werd door duizenden mensen gedeeld en heeft zelfs sociale media bereikt. Maar er is absoluut geen bewijs dat hoesten een positief effect heeft op je overlevingskansen bij een hartaanval.
Wat gebeurt er bij een hartaanval?
Een hartinfarct, oftewel een hartaanval, ontstaat wanneer een deel van het hart onvoldoende zuurstof krijgt, vaak door een verstopte bloedvat. In tegenstelling tot een hartstilstand blijft het hart tijdens een hartinfarct wel kloppen, maar er is onvoldoende bloedtoevoer naar het hart. De persoon blijft dan bij bewustzijn, maar ervaart ernstige pijn op de borst, kortademigheid, zweten en misselijkheid. Hoesten zal in dit geval geen effect hebben op de bloedcirculatie of het hart zelf.
Wat moet je wel doen bij een hartaanval?
De belangrijkste stap bij een hartaanval is om kalm te blijven en zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Als je symptomen van een hartaanval ervaart, zoals langdurige pijn op de borst (meer dan vijf minuten), bel dan onmiddellijk 112. Het is cruciaal om de hulpdiensten in te schakelen en zo snel mogelijk medische hulp te krijgen.
Waarom is hoesten niet effectief?
Hoesten kan in een ziekenhuissetting soms nuttig zijn, bijvoorbeeld bij een gecontroleerde situatie waarbij een arts betrokken is. Maar buiten het ziekenhuis is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat hoesten de overlevingskansen bij een hartaanval of hartstilstand vergroot. Bij een hartstilstand raakt iemand snel buiten bewustzijn en is hoesten simpelweg niet mogelijk. In zo’n geval is het van essentieel belang om onmiddellijk 112 te bellen en, indien nodig, te starten met reanimatie.
Conclusie:
Het advies om te hoesten bij een hartaanval is een gevaarlijke fabel die niets bijdraagt aan je overlevingskansen. Bij Wouters BHV Opleidingen raden we aan om altijd het juiste protocol te volgen. Bij symptomen van een hartaanval: blijf kalm, bel direct 112 en volg de instructies van de hulpdiensten op. Hoesten helpt je niet en kan zelfs schadelijk zijn als je de situatie verkeerd inschat.
Bronnen:
- Hartstichting
- British Heart Foundation
- American Heart Association
- Europese Reanimatieraad (2018)