Tijdens Wereld Hart Dag (29 September) wordt er extra aandacht besteed aan de gezondheid van het hart, maar ook aan wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Daar staan wij uiteraard ook bij stil. Want weet jij eigenlijk wat je moet doen? Wij lopen door de stappen heen.
Stap 1: blijf kalm
Voordat wij het gaan hebben over de handelingen die je uitvoert, willen wij benadrukken hoe belangrijk het is om kalm te blijven. Iemand een hartstilstand zien krijgen, is een afschuwelijke gebeurtenis. Het slachtoffer verkeert in levensgevaar. Voor hem/haar telt maar één ding: zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen. Raak niet in paniek. Door goede kennis te hebben van wat je moet doen, zul je kunnen handelen.
Stap 2: probeer een hartslag vast te stellen
Heeft het slachtoffer echt een hartstilstand? Stel dit als eerste vast. Voel aan de halsslagader naar een hartslag en leg je oor bij de mond van het slachtoffer (om een ademhaling te horen/voelen). Wanneer je geen ademhaling constateert, is er sprake van een hartstilstand. Uiteraard ook wanneer je geen hartslag voelt. Let op: besteed niet meer dan 10 seconden aan deze controle, want de tijd dringt.
Stap 3: een snelle beoordeling van de situatie voor de juiste aanpak
Hoe je handelt bij een slachtoffer met een hartstilstand is voor een deel afhankelijk van de situatie. Meer specifiek: ben jij de enige in de buurt, of zijn er meer mensen?
Wanneer jij de enige bent die kan helpen, komt alles op jou aan. In deze blog beschrijven wij straks de verdere stappen die je neemt. Maar wanneer er ook andere mensen aanwezig zijn, kun je taken onderverdelen. Er zijn twee taken met de hoogste prioriteit: 1) Het zo snel mogelijk reanimeren van het slachtoffer en 2) Het alarmeren van de hulpdiensten. Zijn er naast jou nog andere personen aanwezig, zorg dan dat iemand start met reanimeren en iemand anders de hulpdiensten belt.
Ben je alleen, dan voer je zelf de onderstaande handelingen uit. Begin de reanimatie en bel de hulpdiensten met je telefoon op de speaker zodat je beide handelingen tegelijk kunt uitvoeren. Heb je geen telefoon, kijk dan of je een noodoproep kunt starten met de telefoon van het slachtoffer. Of roep om hulp uit de omgeving. Maar begin in elk geval zo snel mogelijk met de reanimatie.
Stap 4: kies hoe je gaat reanimeren en pas toe
Reanimeren kun je op twee manieren doen: handmatig, door middel van borstcompressies, of met een AED. Is er een AED aanwezig op locatie, kies dan voor reanimeren met de AED. De overlevingskansen met een AED zijn vele malen groter. In een ideale situatie kun je snel en direct bij de AED. Het kan ook zo zijn dat er een beheerder de AED moet pakken. Wat belangrijk is om te weten: wanneer je de hulpdiensten hebt ingeschakeld, zullen in de omgeving mensen met een afgeronde BHV- of reanimatiecursus gealarmeerd worden om naar de locatie te komen en te helpen met de AED. Mocht het zo zijn dat je moet wachten op de AED, begin dan natuurlijk direct met handmatige reanimatie.
Kun je (direct) een AED gebruiken, maak deze dan open en lees en/of beluister de instructies. Door stap voor stap de instructies te volgen kan iedereen een AED bedienen.
Kniel naast de bovenarm van het slachtoffer. Plaats je hand in het midden van de borst en leg je andere hand erover. Vlecht je vingers in elkaar en duw je handen 5 centimeter naar beneden. Herhaal dit in een tempo van 100 keer per minuut. Mond op mond beademing begint nadat je 30 keer een borstcompressie hebt gegeven, of wanneer de AED dit aangeeft. Hef de kin van de patiënt iets en knijp de neus dicht. Plaats je lippen over de lippen van de patiënt en blaas 1 seconde lang je adem in de mond van de ander. Kijk uit je ooghoek of de borstkas omhoog komt. Doe dit 1 of 2 keer maar nooit langer dan 10 seconden. Doe hierna weer de borstcompressie of gebruik wederom de AED en blijf deze cyclus herhalen totdat het slachtoffer weer een hartslag krijgt of de hulpdiensten arriveren.
Stap 5: laat hulpdiensten het overnemen
De hulpdiensten zullen altijd zo snel mogelijk ter plaatse komen. Het kan gebeuren dat de politie of brandweer eerder ter plaatse is dan de ambulance. Maar ook dit zijn getrainde professionals. Laat hen de reanimatie overnemen. Bij het overnemen zullen de hulpdiensten je misschien wat vragen stellen: antwoord zo kalm, duidelijk en beknopt mogelijk.
Wil je leren reanimeren?
Goed kunnen reanimeren is in het geval van een hartstilstand letterlijk van levensbelang. Wil jij een slachtoffer van een hartstilstand goed kunnen helpen? Schrijf je dan in voor een BHV cursus.